19 Mayıs 2016 Perşembe

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ZİRAAT BANKASI


Bankalar geçmişten günümüze kadar finansal konularda hep gerek duyduğumuz işletmeler oldu. Bunun için bankaların tarihçelerini bilmemizde fayda var. Ben bugün sizlere Türkiye’nin ilk yerli Devlet Bankası olan Ziraat Bankası’nın geçmişinden bahsedeceğim. Geçmişimizi her yönden bilmek gerekiyor diye düşünerek bu yazıyı kaleme almak istedim.

Ziraat Bankasının Tarihçesi

Ziraat bankasının temelleri 1863 yılında çiftçilerin oluşturduğu kaynak ile Mithat Paşa öncülüğünde devlet eliyle ve devlet himayesinde kurulan ve adına “Memleket Sandıkları” denen organizasyon, milli bankacılığın ilk örneği olarak tarihe geçmiş.

Memleket Sandıkları ismini kasalar ahşap olduğu için almış. Sandıkla ilgili işleri köylüler tarafından seçilen 2’si Müslüman 2’si Hristiyan olmak üzere 4 kişi yapardı. Günlük işlemlerin yazıldığı yevmiye defteri, tüm hesapların kayıtlı olduğu defter-i kebir ve paralar bu kasada olurdu. Daha sonralarda güvenlik amacı ile bu ahşap sandıkların yerine yöredeki ustaların yaptığı demirden kasalar kullanılmaya başlandı.

1867 yılında “Memleket Sandıkları Nizamnamesi” yürürlüğe girince Osmanlı Devleti’nin her yanında bu sandıklar kullanılmaya başlanmış. Ancak ilerleyen yıllarda sandıkların işleyişinde gözlenen bozulmalar, Memleket Sandıkları’nın etkinliğini azaltmış. Sandıkları merkezi yönetime bağlayınca olumsuzlukların giderilebileceğini düşünen hükümet, 1883’te aynı amaçlar doğrultusunda “Menafi Sandıkları”nı kurmuştur. İdare yeniden düzenlenmiş, muhasebe işleri çağdaş ve ilmi esaslara bağlı olarak yürütülmeye başlanmış.

15 Ağustos 1888’de menafi sandıklarının yerine işlevini üstlenecek modern finans kuruluşu olan Ziraat Bankası resmen kurulmuş.

Osmanlı Devleti’nin 1900’lü yıllarda sırayla önce Trablusgarp’ı daha sonra da Balkanlardaki topraklarını kaybetmesiyle bu köklü geçmişin sonu gelmekteydi. İşte o dönemlerde Ziraat Bankası da yeni bir yasa çıkarır ve yasanın 1. maddesinde” Ziraat bankası çiftçilere kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine kolaylık sağlamak için kurulmuştur” denilmekte.

1923’te çiftçilere tarımda yardım etmekle görevli olan bankanın şube sandık sayısı 110’dan 300’e çıkarılmış.
1924 Mart’ında TBMM’de kabul edilen Ziraat Bankası bütçe kanunuyla banka bir Anonim Ortaklık haline getirilmiş. 
1937 yılında kabul edilen bir yasayla iktisadi devlet teşekkülü statüsüne alınan Ziraat Bankası’na yönetimde özerklik verilerek daha rahat bir hizmet olanağı sağlanmış.
1963 yılında şube sayısı 630’a ulaşmış. 
Banka ortak olduğu bir Türk-Amerikan şirketinin ilk yerli traktörünü üretmeye başlamasıyla Türk tarımında yeni bir dönem başlar. 
2003 yılında bankanın 140. Yıl dönümü şerefine PTT tarafından posta pulu yayımlanmıştır.
Ziraat Bankasının İlk Kuruluşundaki Görevleri İse;

  • Satılması mümkün olan gayrimenkul rehine ve kuvvetli kefalet karşılığında çiftçiye kredi kullandırmak,
  • Faiz karşılığında tevdiat kabul etmek,
  • Ziraate ilişkin sarraflık ve aracılık işleri yapmak


Ziraat Bankası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

İşlem Kodu: BIST: TCZB
Kuruluş: 20.11.1863
Kurucu: Ahmet Şefik Mithat Paşa
Önemli Kişiler: Muharrem Karslı (Yönetim Kurulu Başkanı), Hüseyin Aydın (CEO)
Çalışan Sayısı: 25.697
İnternet Sitesi: www.ziraatbank.com.tr
EFT Kodu: 0010
SWİFT KODU: TCZBTR2A


6 yorum:

en kolay kredi veren bankalarkredi notu , kredi notu sorgulama  , kredi notu öğrenmeevlilik kredisi , eft saatleri , ev hanımlarına kredi , faizsiz kredi , sorgulama